4 ianuarie 2013

INSCRIEREA IN OTDR SI ELIBERAREA CERTIFICATELOR DE MEMBRU IN ANUL 2013



A..Inscrierea in OTDR
Extras din Regulamentul privind procedura de inscriere si eliberare a certificatului de membru OTDR in anul 2013)

  Inscrierea in OTDR se face pe baza cererii de inscriere, adresată preşedintelui Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania,  depusa personal de solicitant la Consiliul Judeţean/Consiliul Municipiului Bucureşti in raza căruia tehnicianul dentar işi desfăşoară activitatea sau urmează să işi desfăşoare activitatea.

Cererea de inscriere (model publicat pe site) este insoţită de următoarele documente:

a)      diploma, titlul  sau certificatul de absolvire a unei forme de invăţămant cu profil de tehnică dentară şi foaia matricolă/supliment la diploma (respectiv adeverinta de absolvire insotita de situatia scolara) din care sa reiasa durata totala a studiilor, disciplinele si proportia in care acestea au fost studiate, precum si proportia dintre instruirea teoretica si cea practica emise de o institutie de invatamint de profil recunoscuta de lege (copii legalizate/traduceri legalizate si, dupa caz, apostilate/supralegalizate + copiile xerox ale documentelor originale ale actelor de studii).
- in cazul diplomelor obtinute intr-un alt stat membru U.E./S.E.E./Confederatia Elvetiana sau intr-o tara terta se completeaza cu:
-  programa analitica (traducere legalizata + copie document original),
-  adeverinţa de conformitate (traducere legalizata+ copie document original)  eliberată de autoritatea competentă din statul unde s-a obţinut calificarea din să reiasă că titlul obţinut dă dreptul solicitantului de a avea acces la profesia de tehnician dentar sau de a o exercita pe teritoriul statului respectiv şi in care să se menţioneze, potrivit Directivei 2005/36/CE, art.11, care este nivelul de calificare obţinut
- in cazul diplomelor obtinute intr-o tara terta  se completeaza, dupa caz cu:
       -  atestatul de echivalare eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (copie legalizata)
        -  documentul tradus si legalizat din care sa reiasa ca titlul obtinut in statul tert a fost recunoscut intr-un stat membru UE unde a si dobandit o experienta profesionala de minim 3 ani
         -programa analitica (traducere legalizata + copie document original)

NOTA: documentele care atesta nivelul studiilor si, dupa caz, cele referitoare la experienta profesionala, vor fi analizate si corelate cu dispozitiile Legii nr. 200/2004 completata si modificata, precum si cu cerintele impuse de normele europene (Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale).
Profesia de tehnician dentar este o profesie reglementata in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 200/2004, modificata si completata. Astfel, Legea nr. 200/2004, prevede in mod expres la art. 3, alin. 2 ca <Lista profesiilor reglementate in Romania este prevăzută in anexa nr. 2.>, iar aceasta anexa, la pct. A, lit. q) arata in mod expres faptul ca profesia de tehnician dentar este o profesie reglementata care necesită cel puţin 3 ani de studii superioare (diplomă a unei universităţi sau a unui colegiu universitar).
Pentru exercitarea profesiei de tehnician dentar in Romania de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea nr. 96/2007(r) este necesar ca solicitantul, care doreste inscrierea in OTDR, sa detina un titlu oficial de calificare (diploma) in profesia de tehnician dentar, astfel:
i) diploma obtinuta pe teritoriul Romaniei - respectiv sa fie titularul unei diplome, in sensul art. 8, alin. 1, lit. b din Legea nr. 200/2004, care atesta studii superioare de specialitate de minimum 3 ani sau, cu titlu de exceptie, prin derogare de la dispozitiile art. 8, alin. 1 lit. b), pentru cetatenii romani se accepta si diplome de studii postliceale, obtinute tot pe teritoriul Romaniei, cu o durată de cel puţin un an, dar nu mai mare de 3 ani, sau cu o durată echivalentă in invăţămantul fără frecvenţă.
sau
ii) diploma obtinuta in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European si in Confederatia Elvetiana care sa fie recunoscuta de autoritatea competenta din statul in care s-a obtinut calificarea si care  ii confera solicitantului dreptul de a exercita profesia de tehnician dentar pe teritoriul statului membru respectiv (actele de studii sa fie apostilate de autoritatile competente, pentru statele care sunt parti ale Conventiei de la Haga, respectiv supralegalizate sau insotite de adeverinta de autenticitate emisa de catre autoritatile competente din tara de provenienta, pentru statele care nu sunt parti ale Conventiei).
sau
iii) titluri oficiale de calificare (diplome) dobandite in state terte sa fie:
- ori recunoscute intr-un stat membru UE unde a si dobandit o experienta profesionala de minim 3 ani;
- ori sa fie recunoscute si echivalate de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor cu un nivel egal cu cel de studii superioare de specialitate de minimum 3 ani.
Aceste titluri de calificare trebuie sa fie apostilate de autoritatile competente, pentru statele care sunt parti ale Conventiei de la Haga, respectiv supralegalizate sau insotite de adeverinta de autenticitate emisa de catre autoritatile competente din tara de provenienta, pentru statele care nu sunt parti ale Conventiei..


b) certificat de cazier judiciar (depus in original si in termenul de valabilitate legal 6 luni de la data emiterii);

c) certificat de sănătate fizică şi psihică (depus in original si in termenul de valabilitate legal 3 luni de la data emiterii ) - certificatul medical tip A5 *;
Certificatul medical tip A5 trebuie sa fie eliberat, semnat si parafat de medici/cabinete medicale/ institutii (policlinici, spitale, ambulatorii de specialitate,  etc.) cu competenta in acest sens;

d) actul de identitate şi, după caz, acte care sa ateste schimbarea numelui din actul de identitate fata de actul de studii (de ex: certificatul de casătorie/divort/altele) in copie;

e) dovada de achitare a taxei de inscriere in OTDR (copie xerox a documentului stampilat de banca);

f) dovada experientei profesionale in tehnica dentara dobandita efectiv si legal * (printr-un document original, valabil, care sa fie recunoscut pe teritoriul Romaniei) in functie de caz, astfel:
A-In cazul experientei profesionale dobandita efectiv si legal in profesia de tehnician dentar pe teritoriul Romaniei ca:
- Angajat - copie carnet de munca/adeverinta de la ITM/adeverinta de vechime in profesia de tehnician dentar eliberata de fiecare angajator (pentru angajati in institutiile publice de stat)/raport per salariat din Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL) semnat, stampilat, cu nr. si data inregistrare angajator (pentru salariati in institutiile private);
- CPI/LTD/PF/PFA - Certificatul de inregistrare a CPI /LTD/PF/PFA (copie CIF), Declaratia 070/Declaratia 200 (ultima depusa la ANAF);
- SRL - Certificat constatator de la Registrul Comertului din care sa reiasa data de la care are calitatea de asociat si/sau administrator in societate, Certificat de inregistrare fiscala a societatii (copie CUI) si, dupa caz, adeverinta de salariat/raport per salariat din Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL) de la societatea la care este asociat si angajat, din care sa reiasa functia si data de la care este angajat pe acea functie , s.a.;
B-In cazul experientei profesionale dobandita efectiv si legal in profesia de tehnician dentar in afara teritoriului Romaniei:
- document(e) original(e), valabil(e), care sa fie recunoscut(e) pe teritoriul Romaniei coform legislatiei in vigoare
C-In cazul in care solicitantul nu a profesat/nu profeseaza tehnica dentara pana la/la data inscrierii:
- declaratie notariala pe proprie raspundere la data inscrierii cu privire la experienta profesionala dobandita anterior, efectiv si legal in profesia de tehnician dentar.

* experienta profesionala in tehnica dentara, dobandita in alte conditii decat cele prevazute de lege, dupa anul 2008, nu se ia in calcul.
Exceptie: Absolventii institutiilor de invatamant de profil, promotia 2012, 2013 pentru care nu este necesara declaratia notariala.
g) pentru pensionarii in activitate sau nu - copie dupa decizia de pensionare
   h) trei fotografii color 3x4 cm.

*NOTA:   In conditiile legii, singurul certificat medical valabil  este certificatul medical tip A5, din care sa reiasa in mod distinct ca persoana care solicita inscrierea in OTDR a fost examinata atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic (examen  psihiatric) si ca este apta pentru practicarea profesiei de tehnician dentar.  
Taxa de inscriere in OTDR pentru anul 2013 este in valoare de:
(1)   2000 lei
      (2)      200 lei  
- absolventii institutiilor de invatamant de profil, promotiile 2012 si 2013;                       
- absolventii ínstitutiilor de invatamant de profil  incepand cu promotia 2008 care dovedesc ca nu au profesat si nu au obtinut venituri din tehnica dentara de la data absolvirii pina la data depunerii cererii de inscriere (declaratie notariala**),
 ** NOTA: Declaratia notariala nu este necesara pentru absolventii din 2012 si 2013.

Cotizatia de membru este de 40 lei/luna si se achita din luna in care solicitantul este admis ca membru in OTDR.

Taxa de inscriere si cotizatia de membru se achita in conturile:

-Cod IBAN: RO54BRDE080SV70392720800,  BRD Brasov (fara comision la depunere),
sau
-Cod IBAN: RO13RNCB0088095494090001,  BCR Bucuresti Mosilor

La plata taxei de inscriere si a cotizatiei se mentioneaza numele si CNP-ul solicitantului/membrului OTDR.

 In cazul in care la inscriere se constata ca:
- tehnicianul dentar a mai fost membru OTDR, inscrierea se va face in conformitate cu prevederile Regulament de inscriere 2013 si cu conditia achitarii debitului restant, in cazul in care acesta exista; in situatia data, taxa de inscriere este de 2.000 lei;
- exista inregistrate in evidentele OTDR reclamatii/contestatii/litigii cu privire la activitatea profesionala a tehnicianului dentar care solicita inscrierea in OTDR (cu privire la practicarea ilegala a tehnicii dentare de catre tehnicianul dentar care solicita inscrierea), procedura de inscriere se suspenda pana la solutionarea reclamatiei/contestatiei/litigiului. 



 B..Analizarea dosarelor de inscriere şi eliberarea Certificatelor de membru OTDR

      Analizarea dosarelor de inscriere si solutionarea acestora, in cazul dosarelor complete si conforme, se va face de către Comisia de Verificare a Dosarelor de Inscriere şi de Autorizare a OTDR in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii la sediul central al OTDR..
     Procedura de examinare a cererii nu poate depăşi un termen de 3 luni de la data inregistrarii la sediul central al OTDR a dosarului complet al persoanei interesate.
     Procedura de examinare a cererii se finalizează prin emiterea unei Decizii motivate. Această decizie se comunică solicitantului n termen de 15 zile de la emitere şi produce efecte de la data comunicării. Decizia sau absenţa ei poate fi atacată in termen de 30 de zile n faţa instanţelor romane competente.
   Emiterea certificatelor de membru al OTDR (cu serie A/serie D) se face in termen de 30 de zile de la data admiterii cererii de inscriere.
   Pentru solicitantii a caror cerere de inscriere a fost admisa si care nu au experienta profesionala ori au experienta profesionala, dobandita efectiv si legal, mai mica de 2 ani la data cererii de inscriere, se vor emite certificate de membru OTDR debutant (serie D).
  Transmiterea certificatelor de membru către CJ/CMB se va face prin grija Departamentului Evidenţă şi Relaţii cu Membri de la sediul central al OTDR.
  Eliberarea certificatelor de membru se va face personal solicitantilor, la sediul CJ/CMB in raza căruia tehnicianul dentar işi desfăşoară activitatea sau urmează să işi desfăşoare activitatea (unde a fost depusa cererea de inscriere), membrul OTDR semnand pentru primirea certificatului. Preşedintele CJ/CMB va inştiinţa in scris pe titularul Certificatului de membru, in termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea respectivului certificat de la sediul central al OTDR.
  In situaţii excepţionale, se pot elibera adeverinţe din care să rezulte stadiul de procesare a dosarului de inscriere. Adeverinţele se eliberează de către sediul central al OTDR in urma unei solicitari scrise.
   In cazul in care Comisia de Verificare Dosare si Autorizare constata ca dosarul este incomplet sau ca documentele de inscriere nu corespund cerintelor, va fi anuntat in scris solicitantul si, de asemenea, presedintele CJ/CMB prin e-mail. Daca solicitantul nu completeaza dosarul in maxim 60 de zile de la data emiterii adresei privind completarea dosarului de inscriere, dosarul de inscriere in original va fi returnat acestuia, despre aceasta urmand a fi instiintat presedintele CJ/CMB, iar cererea de inscriere in original si o copie a dosarului de inscriere se vor arhiva la sediul central al OTDR.
   Dosarul de inscriere returnat integral, in original, va fi insotit de o adresa prin care se aduce la cunostinţa respectivului solicitant ca, in cazul unei noi cereri de inscriere in OTDR, se vor aplica regulile de inscriere ale anului in cursul căruia se face noua solicitare de inscriere in OTDR.
   Din suma depusă in contul OTDR reprezentand taxă de inscriere in OTDR şi (eventual) cotizaţie de membru OTDR plătită in avans, i se va putea returna, la cerere, integral cotizaţia platită in avans precum şi 75% din taxa de inscriere.
  In cazul in care, in urma returnarii dosarului de inscriere, solicitantul nu cere restituirea taxelor/cotizatiilor depuse, sumele nerestituite (75% din taxa de inscriere depusa + integral cotizatia depusa), se vor inregistra separat in evidentele contabile ale  OTDR. Daca in aceste conditii, in termen de 3 ani de la data returnarii dosarului, se primeste din partea solicitantului o noua cerere de inscriere in OTDR, sumele respective se pot folosi, la cerere, pentru completarea taxei de inscriere solicitata, conform regulamentului de inscriere de la data respectiva.
  In cazul in care un membru al OTDR a fost sanctionat administrativ (fiindu-i retrasa calitatea de membru OTDR pentru restante la plata cotizatiei si/sau lipsa credite EPC) si doreste sa revina in organizatie, el va achita la inscriere debitul restant si o taxa de inscriere de 2.000 RON. De asemenea, un astfel de membru nu va putea ocupa, timp de 5 ani de la data revenirii in organizatie, functii de conducere in structurile OTDR.

     In cazul pierderii, distrugerii, furtului certificatului de membru OTDR original, se poate elibera un duplicat al acestuia in baza unei cereri scrise a solicitantului, adresata preşedintelui OTDR, insoţită de următoarele acte:
-          dovada publicării pierderii/distrugerii/furtului certificatului original de membru OTDR intr-un ziar de largă circulaţie;
-          dovada achitării taxei de refacere a certificatului de membru OTDR in valoare de 50 RON intr-unul dintre conturile OTDR, astfel:
Cod IBAN: RO54BRDE080SV70392720800, BRD Brasov (fara comision la depunere),
sau
Cod IBAN: RO13RNCB0088095494090001,  BCR Bucuresti Mosilor
-          dovada achitării la zi a cotizaţiei de membru OTDR si a indeplinirii conditiilor pentru obtinerea avizului pe anul in curs
-          2 fotografii color 3x4 cm.
 Duplicatul va conţine toate informaţiile Certificatului original de membru OTDR, va avea mentiunea <duplicat>, iar la data emiterii va fi trecută data emiterii duplicatului.

    Membrii OTDR care si-au schimbat datele inscrise pe certificat (numele, CNP) pot solicita preschimbarea certificatului de membru cu datele actuale in baza unei cereri scrise, adresata Presedintelui OTDR, insotita de urmatoarele documente :
-          certificatul de membru OTDR, emis la inscrierea in OTDR, in original;
-          copia actului in urma caruia isi schimba datele ( certificat de casatorie/ hotararea de divort, copie dupa CI );
-          dovada achitării la zi a cotizaţiei de membru OTDR si a indeplinirii conditiilor pentru obtinerea avizului pe anul in curs
-          2 fotografii color 3x4 cm .

   Preschimbarea certificatului de membru debutant la momentul acumularii unei experiente profesionale in tehnica dentara dobandita efectiv si legal in profesia de tehnician dentar mai mare sau egala cu 2 ani, se face la solicitarea scrisa a membrului OTDR, adresata conducerii OTDR.
    La cererea de preschimbare a certificatului de membru debutant se vor anexa:
- dovada experientei profesionale in tehnica dentara dobandita efectiv si legal (mai mare sau egala cu 2 ani la data solicitarii) cu documentele mentionate la art. 3, lit. f) din prezentul Regulament;
- dovada indeplinirii conditiilor de avizare pentru anul in curs si dovada achitării la zi a cotizaţiei de membru OTDR;
- recomandarea angajatorului (in cazul angajatilor)/recomandarea tehnicianului dentar cu drept de punere pe piata a DMUC cu care are/a avut incheiat contract de colaborare (in cazul exercitarii profesiei ca independent);
- doua fotografii color 3x4 cm.
  
Profesia de tehnician dentar poate fi exercitata pe teritoriul Romaniei de posesorii certificatului de membru OTDR avizat anual in conformitate cu reglementarile OTDR.

Membrii OTDR care doresc retragerea din OTDR trebuie sa depuna odata cu cererea de retragere si certificatul de membru OTDR in original.


Niciun comentariu: